Koemelk gezond?

Koemelk wordt ons door de reclame gezegd is gezond. Natuurlijk hebben we voldoende calcium nodig, maar is dit de manier? Ik denk het niet, Mensen met bv astma hebben veel minder tot geen verslijming meer als ze eena andere bron van calcium en eiwitten zoeken. Ik krijg knderen met eczeem en die als baby al "puffers"gebruiken die ze meestal (in overleg met de arts) kunnen laten staan als ze eea veranderen..........

In mijn praktijk zie ik veel klachten die verband houden met het gebruik van koemelk. Als eerste is er natuurlijk de bekende koemelkallergie. Hieronder kun je er meer over lezen. Houd echter in je achterhoofd dat ook als iemand geen echte koemelkallergie heeft, klachten als eczeem, huiduitslag, chronisch verstopte neus, allerlei longklachten en druk gedrag of slecht slapen en vermoeidheid wel verergerd kunnen worden koemelk.

Dus ook dan: laat koemelk weg en veel mensen zijn af van de verstopte neus of hoeven helemaal geen astmapuffers (of minder) te gebruiken. Medicijnen altijd alleen in overleg met een arts afbouwen of stoppen!

Helaas is het zo, dat allergieën zowel bij baby's als volwassenen steeds vaker voorkomen. Dat is geen fabeltje, ook geen praatje uit de alternatieve hoek: alle artsen en specialisten en alternatief therapeuten zijn het hierover eens. Dit wordt ook gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Het is dus bewezen.

Symptomen van koemelkallergie of andere allergieën of intoleranties kunnen zijn: eczeem, huiduitslag, chronisch verstopte neus (men noemt het dan verkouden maar dit is geen verkoudheid), longklachten (hoesten, benauwdheid, hooikoorts) en druk gedrag of slecht slapen door onrust. En bij baby's nog extra: veel huilen en meer darmkrampen.

Het is moeilijk om (koemelk)allergie vast te stellen. Maar met de Prognos meetapparatuur is het mogelijk. Regulier laat men koemelk weg en doet daarna een provocatietest. Als de klachten dan weer terugkomen is het bewezen dat er een allergie voor bestaat. Deze provocatietest doet men altijd onder begeleiding van een arts omdat een kind, maar ook een volwassene, een (anafylactische) shock kan krijgen, die uiteraard direct medisch behandeld moet worden.

In de alternatieve of complementaire sector waar ik werk, gaat men vaak anders te werk. Er wordt op een bepaalde manier getest of een kind allergisch is, dit combineert men met de symptomen die aanwezig zijn en de conclusie wordt getrokken. Hierna dient bij een allergie of intolerantie (voor het verschil tussen beide, lees de site onder allergietesten met Prognos) geen koemelk meer te gebruiken.

Uiteraard is het zeer van belang dat men toch voldoende calcium binnen krijgt.

Afhankelijk van de situatie kan dit worden aangevuld door:
*Als de moeder borstvoeding geeft en wil blijven geven (wat bij allergieën bij een baby is aan te bevelen: Dit is wetenschappelijk bewezen), zal zij alle melkproducten moeten laten staan. Zij kan een product gebruiken dat de koemelk vervangt (zie hieronder), maar vaak is het nuttig om een voedingssupplement ernaast te gebruiken, aangezien er een enorm beroep wordt gedaan op de calciumvoorraad van de moeder door het kind, dat heel hard groeit. Als zij geen vervanger voor koemelk gebruikt is dit een absolute must. Een voorbeeld daarvan is Bone Protect van Orthica of evt calcium/magnesium van AOV. Slik nooit alleen maar calcium. Zonder magnesium wordt calcium niet opgenomen. Verder is genoeg vitamine D erg belangrijk. In een compleet supplement zit dit in de formule.
*Als het om een baby gaat die flesvoeding krijgt: Geef dan Nutrilon Pepti. Of in ernstige gevallen : Nutramigen. Deze voedingen worden alleen door de ziektekostenverzekeraar vergoed als de arts een verklaring afgeeft waarin staat dat het kind een koemelkallergie heeft.

Geef geen hypoallergene melk. Dit is niet koemelkvrij!Voor de duidelijkheid: dit is gemaakt ter preventie van allergie. Je kunt het dus gebruiken (en het is aan te bevelen) het de baby te geven als in de familie allergie, astma en/of eczeem voorkomt.

*Bij een kind boven de 6 maanden dat bijgevoed wordt en dat een koemelkallergie heeft: Gebruik de speciale melk en volg het protocol van bijvoeding voor gevoelige kinderen. (in de praktijk de verkrijgen en op de site te lezen onder allergie(testen met Prognos). Uiteraard mogen geen koemelkproducten worden gebruikt.

*Bij een volwassene met koemelkallergie: gebruik een vervanger en/of een goed voedingssupplement.

Vervangers voor koemelk (naast suppletie (=voedingssupplementen), indien nodig):

*Het nieuwste is kamelenmelk. Voor meer info: ga googelen.
* Paardenmelk (dit is erg gezond en heel goed, vooral bij huidproblemen) zie www.paardenmelk.nl.
* Geitenmelk: gewone melk of voor poedermelk: zie www.nannycaregeitenmelk.nl
* Sojamelk (als laatste genoemd, omdat is gebleken uit onderzoek dat mensen met een koemelkallergie meestal ook allergisch zijn voor soja. Nou is dit geen wet van Meden en Perzen, dus het hoeft niet!)
*Als weinig of geen van bovenstaande producten worden gebruikt is een voedingssupplement absoluut noodzakelijk.

Op December 23, 2012