Artikel afbeelding

Ontspanning en voetreflextherapie

'Rustig aan, relax, ontspan, geniet!'; het zijn adviezen die mensen elkaar tegenwoordig heel gemakkelijk toewensen. Goedbedoeld natuurlijk, maar soms zo eenvoudig nog niet! Heb je er altijd tijd voor, in de huidige drukke tijd? En hoe ontspan je nu goed? Ontspan je als je sport, of is ontspannen juist rustig met een kopje thee op de bank zitten?

Ik vermoed dat er geen algemeen geldend advies of algemeen geldende manier is. Het lijkt er bij de een om te gaan het hoofd leeg te kunnen maken en op die manier ontspanning te ervaren, terwijl de ander juist de fysieke rust zoekt. Dus het gaat er mogelijk om waar ontspanning nodig of gewenst?

Alles wat je doet kost energie

Ik hoor en lees steeds vaker dat álle menselijke activiteit, los van of het om werk – en dan ook nog fysiek én denkwerk - of plezier gaat, energie kost; zélfs slapen! En tegenwoordig wordt het (wakkere) hoofd met alle alom aanwezige digitale communicatiemiddelen bijna voortdurend uitgenodigd om in de ‘aan’-stand te blijven staan. Overal waar iets gedaan wordt, is inspanning en wordt energie verbruikt. Soms gaat er ook nog iets kapot door overbelasting, van spieren (spierpijn) bijvoorbeeld. Of in delen van het lichaam die je minder goed in de gaten hebt. Rust en opladen, en waar nodig herstel, is dan van groot belang. Het goede nieuws hierbij is dat ons lichaam heel goed weet hoe schade te herstellen en weer goed op te laden (enkele uitzonderingen daargelaten). Maar het moet er wél de kans toe krijgen.

Je zelfgenezend vermogen herstelt bij ontspanning

Tijdig ontspannen, op de manier die bij jou past, voorkomt dat je jezelf te lang belast, overbelast en daardoor gezondheidsklachten ontwikkelt. Voetreflextherapeuten kunnen hierbij van veel grotere waarde zijn dan wel eens wordt gedacht. Zij bieden namelijk meer dan wellness. Uiteraard vanwege de specifieke massage- en drukpunttechnieken die ze kennen en toepassen en waarvan het bewijs van werkzaamheid steeds vaker geleverd wordt. Maar ook vanwege de rust die ze creëren in hun praktijken, het feit dat cliënten lekker liggen, de vragen die ze kunnen stellen, en de aanvullende adviezen die ze kunnen geven. Het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest wordt zo optimaal ondersteund en waar nodig geactiveerd. Kom gerust een keer ervaren, we zijn met velen!

Op February 11, 2018