Artikel afbeelding

Happy hormones

Hormonen waar je je goed van voelt. Die willen we zeker!

Oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd, zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Deze komen vrij als we lachen, als we knuffelen en ook bij voetreflexmassage.

Het zorgt er ook voor dat we een sterke band kunnen opbouwen met onze partner en alle dierbare mensen om je heen.

Tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoedingsperiode is dit hormoon heel belangrijk. Het zorgt tijdens de bevalling voor heftige samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor de geboorte kan plaatsvinden. Na de bevalling zorgt het voor de toeschietreflex zodat de moedermelk wordt afgegeven zodra de baby daar om vraagt. Borstvoeding versterkt de band tussen moeder en kind.

Indien hormonen uit balans raken, worden er meer problemen ervaren bij puberteit, vruchtbaarheid, zwangerschap en menopauze. Zie het als een orkest dat samen moet werken om een muziekstuk goed te laten klinken. Als er een hormoonorgaan uit balans is, gaat het hele systeem uit balans.

Stress, leefstijl en/of voeding kan de werking van hormonen negatief beïnvloeden. Hoe zorg je goed voor je hormonen? Deze inkoppersken je vast al: voldoende nachtrust, natuurlijke voeding, voldoende water, beweging en ontspan (!).

Zijn je hormonen toch van slag? Reflexzonetherapie geeft ondersteuning om ze weer in de juiste balans te brengen.

Op January 21, 2019