Terug

Helpt voetreflex ook bij hielspoor?

Hannie van Thiel

Ik heb aan allebei mijn voeten hielspoor daarbij heb ik door het ongelukkige lopen ook last van mijn knieen.Daar ik altijd erg actief ben val ik nu in een zwart gat omdat ik nu bijna niets kan.


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste mevrouw van Thiel,

 

Onder de voet loopt een brede bindweefselband. Deze hecht zich aan het hielbeen. Bij hielspoor is deze aanhechting verkalkt of verbeend. Die verkalking of verbening wordt veroorzaakt door een ontsteking aan die bindweefselband aan de onderzijde van de voet. Deze ontsteking wordt fasciitis plantaris genoemd en veroorzaakt pijn, vooral onder het hielbeen en/of aan de voetzool.

 

De bindweefselband aan de onderzijde van de voet raakt ontstoken door overbelasting. Het komt voor bij hardlopers en springsporters die intensief trainen op een slechte ondergrond of mensen die bij het lopen hun voet niet goed afwikkelen. Ook als je hard neerkomen op een platte voet kan dat hielspoor geven. Verder leidt overgewicht vaak tot overbelasting van de voet met een ontsteking aan de bindweefselband tot gevolg.

 

Juist die bindweefselband aan de onderzijde van de voet is het ‘werkterrein’ van de voetreflexoloog. Zeker in de acute fase van de ontsteking, wanneer de voet pijnlijk, rood, warm en gezwollen is, is voetreflexonetherapie niet aan te raden. In deze fase is het eerder van belang de oorzaak van de overbelasting op te sporen en zo mogelijk weg te nemen. Wie te zwaar is, zal iets aan het overgewicht moeten doen; draag stevige schoenen waarbij de voetboog wordt ondersteund. Help het lichaam met de juiste voeding en eventueel suppletie de ontsteking de baas te worden.

 

De klachten bij hielspoor verdwijnen meestal vanzelf. Maar daar is wel geduld voor nodig. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen (80%) met hielspoor binnen de 4 jaar klachtenvrij zijn. Voetreflexzonetherapie kan deze tijd mogelijk wel verkorten. Als de acute ontsteking is opgelost, kan een reeks behandelingen helpen de doorbloeding van het weefsel te verbeteren en de voetspieren te ontspannen. Dan kunnen ook de probleemgebieden die ten gevolge van de slechte houding zijn ontstaan, aangepakt worden.

 

Vriendelijke groeten,

 

Marga Dommershuijzen-Woerdeman